16 Ağustos 2012 Perşembe

Açe’de demir özü kaynakları üzerinde yeni rekabet

Mehmet Özay                                                                                                                16 Ağustos 2012 

Açe’de demir özü kaynakları üzerinde yeni rekabet ortamı doğuyor.


Malezya’lı şirketlerin Açe’de ekonomik yatırımlar peşinde koştuklarını zaman zaman dile getiriyoruz. Bu ilgi Açe’nin petrol ve doğalgaz kaynakları başta olmak üzere palmiye yağı üretimine kadar uzanan çeşitlilikte seyrediyor. Bu ilginin son ayağını ise özellikle Batı Açe’de önemli rezervlere sahip olduğu bilinen demir özü kaynaklarının işletimine dair. Bu yıl içerisinde Endonezya hükümeti ülkenin zengin yeraltı kaynaklarının hammadde olarak ihracına getirdiği kısıtlamadan sonra şirketler kaynakların mamul hale getirilmesi konusunda yeni yatırımlar peşinde. 

Ancak yasal düzenlemeler noktasındaki eksiklikler nedeniyle, yatırımcıların bir süre daha “bekle-gör” politikası izlemelerine neden olacağı anlaşılıyor. Bugüne kadar Çin’in Melaboh Limanı’nı kullanarak ithal ettiği demir özü kaynaklarının Malezya’dan KYM Holding’in de talip olması bir anlamda Açe kaynakları üzerinde yatırımcılar arasında sıkı bir mücadelenin gündeme geleceğini öngörebiliriz. Ancak söz konusu Holding’in yukarıda değinilen gelişmeler çerçevesinde bazı kaygıları yok değil. Bu bağlamda, Açe’nin özerk statüsü dikkate alındığında, merkezi hükümetten bağımsız olarak kimi uygulamaların gündeme gelmesi de beklenebilir. Bu bağlamda, Açe Valiliği ve özellikle de Parlamentosu’nun konuyla ilgili süreçte sergileyecekleri atılımlar önem taşıyacak. (New Straits Times/Business Times)

17 Haziran 2012 Pazar

Uluslararası Yardım Fonu Açe’deki Çalışmalarını Tamamlıyor


Mehmet Özay                                                                                                               17 Haziran 2012


Uluslararası Yardım Fonu (MDF) tsunami sonrası Açe’de başlattığı yardım ve yeniden yapılanma çalışmalarını 2012 yılı Aralık ayı itibarıyla tamamlıyor. 26 Aralık 2004 tarihinden sonra özellikle Avrupa Birliği üyesi ülkelerin (toplam 15 ülke) ve çeşitli uluslararası kurumların 655 milyon Dolarlık maddi yardımlarının Multi Donor Fund (MDF) adıyla kurulan oluşumda toplandığı ve bu kurum vasıtasıyla tek elden fonların yürütüldüğü çalışmalar Batı Açe’den Kuzey Açe’ye kadar olan çeşitli bölgelerde yapılan inşa, rehabilitasyon faaliyetleri ile hayata geçirilmişti.

Bankası Endonezya başkanlığını yürüten Stefan Koeberle, resmi olarak Açe’deki faaliyetleri sona erse de Açe’nin kalkınma süreçlerine katkı yapmayı çeşitli vesilelerle devam edecekleri mesajını verdi.

Özellikle Açe ekonomisinin arzu edilir düzeye çıkmasında başat rol oynayacak büyük ölçekli alt yapı çalışmalarına ağırlık veren MDF, Hermes Palace Oteli’nde yapılan bilgilendirme toplantıda kurum yetkilileri, tsunami sonrası Açe’de önemli işler gerçekleştirdiklerini ve bunun Açeli yetkililer ve halkının el birliği ile sağlandığına vurgu yaptılar. Büyük ölçekli projeler bağlamında 20.000 ev, 650 okul, 600 km. karayolu inşası, beş deniz limanı ile 3000 km. şehir ve köy yolları  rehalibitasyonunu içeriyor.

Toplantıda yakın geleceğe dair bir de mesaj vardı. O da, bu yılın Kasım ayında Açe’de eğitim ve felaket konulu uluslararası bir konferansın ele alınacak olması. Uluslararası yardım kuruluşlarının Açe’nin bu yeni dönemde sosyo-ekonomik kalkınmasında ‘araçlardan” biri olacağına kuşku yok. Bu anlamda, Açe yönetiminin ve özel sektörünün bu tür kurum ve kuruluşların çalışmalarından azami şekilde istifade etmesi önem taşıdığı kadar, Açe’nin kendi ayakları üzerinde duracak sürece katkı yapması beklentiler arasında en ön sırada yer alıyor.

19 Mart 2012 Pazartesi

Swisscontact'tan Kakao Üreticilerine Destek


Tatlı, şekerleme ve benzeri alanlarda önemli hammadde özelliği taşıyon kakao üretimi tropik ülkelerin önemli kazanım araçlarından. Açe de, sahip olduğu iklim özelliği ile kakao üretiminde giderek önemli bir yer kazanma yolunda. Yerel yönetimlerin ve Tarım Müdürlüğü’nün katkısı bir yana, özellikle alanlarında öncü uluslararası kurumlar Açe çiftçisinin yüzünü güldürecek girişimlere imza atıyorlar. 

Konuşmayı değil, çalışmayı öncelleyen kurumlar elbette bir yandan kendi küresel bağlantıları ile hasıl olacak ürünü uluslararası piyasalara taşımanın da aracılığını dolaylı olarak yapıyorlar. Bu kurumları Açe tarımının önemli ürünlerinden kakao tarımının geliştirilmesine iten ne diye sorulabilir. Bunun en önemli nedeni, Dünya Bankası gibi kuruluşların kalkınma öncelikli alanlara ayırdıkları fonlar. Yabancı STK’lar da bufonların kullanım hakkını alarak bir yandan kendi gelirlerini devam ettiriyorlar, öte yandan yerli halkın üretim kapasitesini geliştirmeye çalışıyorlar.

İşte böylesi kurumlardan biri olan Swisscontact, Açe’de kakao üretimine destek veriyor. Bu desteğin en önemli ayağını sadece niceliksel değil, nitelikli ürün artışını sağlamak. Swisscontact, bu amaçla çiftçilere ve tüccarlara ücretsiz eğitim olanağı sağlıyor. Öte yandan, kısıtlı üretim kapasitesinin artırılması konusunda da çalışmalar yapılıyor. Bu sürçte, eğitim, üretim, pazarlama alanlarında koordinasyonu sağlayacak kurumsal yapının eksikliğinin giderilmesiyle, kısa vadede Açe kakaosunun dünya piyasalarında hak ettiği yeri almasına olanak tanınacaktır.

Kaynak: Serambinews

18 Mart 2012 Pazar

Banda Açe’de Kakao ve Kahve Konferansı


14-15 Mart 2012 tarihlerinde Banda Açe’de Kakao ve Kahve Konferansı gerçekleştirildi. Açe Eyaleti’nin önde gelen ihraç ürünleri arasında yer alan ve son birkaç yılda üretim alanlarının giderek genişletildiği kakao ve kahve üreticileri konferans dolayısıyla bir araya geldi.

Konferansa özellikle, ürünlerin ihraç sürecine yönelik sorunlar ve talepler damgasını vurdu. Açe ürünlerinin doğrudan üçüncü ülkelere ihracının yasal olarak yürürlükte olmasına rağmen, bazı altyapı hizmetlerinin yetersizliği bugüne kadar mevcut uluslararası limanların aktif olarak hizmet vermesinin önündeki en büyük engeli oluşturuyor. Bu önemli sorun, bu konferans vesilesiyle bir kez daha gündeme geldi. Üretim bölgesi dikkate alındığında Kuzey Açe’de Lhokseumawe’deki Kreugn Geukueh limanı ihracatın önemli bir ayağını oluşturuyor. Ancak söz konusu bu limandaki hizmetlerin yetersiz oluşu, ihracatçıları, konferans vesilesiyle Eyalet yönetimini acil karar alması yönünde taleplerini dile getirmelerine de olanak tanıdı.

Kimi kaynaklardan alınan bilgiye gore, söz konusu Kreung Geukueh limanının genişletilme çalışmalarının 2012-2014 yılları arasında gerçekleştirileceği ve toplam 1.25 trilyon Rupiah’a mal olacağı bildiriliyor.

Söz konusu konferansta üreticiler ve Açe Kahve ve Kakao Forumu gibi yerli ve yabancı çeşitli sivil toplum birlikleri başta kahve ve kakao olmak üzere Açe ürünlerinin Endonezya merkezi yönetimince plânlanan Ekonomik Kalkınma Planı bağlamında Sumatra Koridoru içerisinde yerini alması gerektiğini vurguladılar. Bu çerçevede çiftçiler, yerel yönetim, özel seköt ve uluslararası kurumlar arasında koordinasyonun hayata geçirilmesinin önemine dikkat çekildi.

Kaynak: The Aceh Traffic