15 Mart 2011 Salı

HİNDİSTAN CEVİZİ



Hindistan cevizi (Cocos nucifera), tropikleri konu alan her fotoğraf karesinin vazgeçilmez ağacı palmiyegiller (Arecaceae) familyasından meyvesi yenen bir palmiye türüdür.
Meyvesi ham (kelapa muda) ve olgun (kelapa tua) olarak bilinen bu palmiye türünün sert kabuğunun altında hindistan cevizi sütü adı verilen sıvı bulunur. Sıvı ve iç kabuğu saran etli beyaz kısım sade veya çeşitli tadlarla karıştırılarak içilir. Meyvenin dışını saran kalın sarımsı-yeşil kabuk çıkartılır. İçindeki sert kahverengimsi kabuklu kısım işlendikten sonra süs eşyası ve mobilya malzemes.i yapımında kullanılmaktadır.
Hindistan cevizi sütü, günlük yaşamda tporik içecekler sınıfında yer alır. Her köşe başındaki kafede çeşitli meyve özleri ile karıştırılarak soğuk içecek olarak sunulmaktadır.


Üretimi:
Kelapa tua olarak bilinen cinsi ise, dalda uzun süre kalması sonucu içindeki sıvının tadının değişir ve etli kısmı sertleşir. Hindistan cevizi, bu cinsin etli kısmının özel bir aletle kesilmesi sonucu pul pul tanecikler haline getirilir. Geleneksel olarak güneşte veya modern fırınlarda belirli sıcaklıklarda ısıtılarak kurutulur.

Kullanım Alanları ve Faydaları:
a)Beyaz tanecikler halindeki Hindistan cevizi, pasta, kek, baklava gibi pastane ürünlerini süslemede ve tatlandırmada vazgeçilmez bir üründür.
b)Hindistan cevizi lifi elde edilir.
c) Meyvesinden elde edilen sıvı ve etli kısmı tibbi tedavilerde kullanılır.
d)Dış kabuk çıkarıldıktan sonra elde kalan kahverenkli sert kabuk süs eşyası olarak değerlendirildiği gibi, bazı işlemlerden geçirilerek mobilyacılık sektöründe malzeme olarak kullanılır.
e)Günde bir adet içilecek Hindistan cevizi suyu, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu günlük C vitamini ihtiyacını karşılar. Ayrıca, Niasin, pantotenik asit, biotin, riboflavin, folik asit, tiamin, pyridoxin gibi B grubu vitaminlerin yanı sıra, sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, bakır, fosfor, sülfür ve klorda içermektedir.



Kimyasal Özelliği ve Tıbbi Tedavideki Yeri:
Hindistan cevizi besleyici, güçlendiri bir besindir. Yüksek oranda fakat kolayca sindirilebilen yağ içerir. Vücut bu yağdan, diğer yağlara göre daha kolay yararlanır. Söz konusu bu yağ, hem fiziksel hem kimsayal özelliği bakımından tereyağına çok benzer. Hindistan cevizi, bütün amino asitleri içeren yüksek kalitede protein içerir. Potasyum, sodyum, magnezyum ve kükürt açısından da zengin bir besin maddesidir.
Kurutulmuş Hindistan cevizinin enerji değerleri yüksektir. Olgunlaşmış (kelapa tua) kuru bir Hindistan cevizi midedeki fazla asit problemlerinin ve sindirim sistemi rahatsızlıklarının (hazımsızlık) tedavisinde kullanılınır. Hazımsızlık, kolit, mide ülseri, ishal, kusma, gaz, dizanteri rahatsızlıklarına karşı da oldukça değerli bir besindir. Kusmayı yatıştırmak için diğer metodlar başarısız kaldığında hindistan cevizi çok değerli bir besindir.
Kurutulmuş hindistan cevizinin enerji değerleri oldukça yüksektir. Her 100 gram Hindistan Cevizi 662 kalori içerir.


Dr. Mehmet Özay

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder