19 Mart 2012 Pazartesi

Swisscontact'tan Kakao Üreticilerine Destek


Tatlı, şekerleme ve benzeri alanlarda önemli hammadde özelliği taşıyon kakao üretimi tropik ülkelerin önemli kazanım araçlarından. Açe de, sahip olduğu iklim özelliği ile kakao üretiminde giderek önemli bir yer kazanma yolunda. Yerel yönetimlerin ve Tarım Müdürlüğü’nün katkısı bir yana, özellikle alanlarında öncü uluslararası kurumlar Açe çiftçisinin yüzünü güldürecek girişimlere imza atıyorlar. 

Konuşmayı değil, çalışmayı öncelleyen kurumlar elbette bir yandan kendi küresel bağlantıları ile hasıl olacak ürünü uluslararası piyasalara taşımanın da aracılığını dolaylı olarak yapıyorlar. Bu kurumları Açe tarımının önemli ürünlerinden kakao tarımının geliştirilmesine iten ne diye sorulabilir. Bunun en önemli nedeni, Dünya Bankası gibi kuruluşların kalkınma öncelikli alanlara ayırdıkları fonlar. Yabancı STK’lar da bufonların kullanım hakkını alarak bir yandan kendi gelirlerini devam ettiriyorlar, öte yandan yerli halkın üretim kapasitesini geliştirmeye çalışıyorlar.

İşte böylesi kurumlardan biri olan Swisscontact, Açe’de kakao üretimine destek veriyor. Bu desteğin en önemli ayağını sadece niceliksel değil, nitelikli ürün artışını sağlamak. Swisscontact, bu amaçla çiftçilere ve tüccarlara ücretsiz eğitim olanağı sağlıyor. Öte yandan, kısıtlı üretim kapasitesinin artırılması konusunda da çalışmalar yapılıyor. Bu sürçte, eğitim, üretim, pazarlama alanlarında koordinasyonu sağlayacak kurumsal yapının eksikliğinin giderilmesiyle, kısa vadede Açe kakaosunun dünya piyasalarında hak ettiği yeri almasına olanak tanınacaktır.

Kaynak: Serambinews

18 Mart 2012 Pazar

Banda Açe’de Kakao ve Kahve Konferansı


14-15 Mart 2012 tarihlerinde Banda Açe’de Kakao ve Kahve Konferansı gerçekleştirildi. Açe Eyaleti’nin önde gelen ihraç ürünleri arasında yer alan ve son birkaç yılda üretim alanlarının giderek genişletildiği kakao ve kahve üreticileri konferans dolayısıyla bir araya geldi.

Konferansa özellikle, ürünlerin ihraç sürecine yönelik sorunlar ve talepler damgasını vurdu. Açe ürünlerinin doğrudan üçüncü ülkelere ihracının yasal olarak yürürlükte olmasına rağmen, bazı altyapı hizmetlerinin yetersizliği bugüne kadar mevcut uluslararası limanların aktif olarak hizmet vermesinin önündeki en büyük engeli oluşturuyor. Bu önemli sorun, bu konferans vesilesiyle bir kez daha gündeme geldi. Üretim bölgesi dikkate alındığında Kuzey Açe’de Lhokseumawe’deki Kreugn Geukueh limanı ihracatın önemli bir ayağını oluşturuyor. Ancak söz konusu bu limandaki hizmetlerin yetersiz oluşu, ihracatçıları, konferans vesilesiyle Eyalet yönetimini acil karar alması yönünde taleplerini dile getirmelerine de olanak tanıdı.

Kimi kaynaklardan alınan bilgiye gore, söz konusu Kreung Geukueh limanının genişletilme çalışmalarının 2012-2014 yılları arasında gerçekleştirileceği ve toplam 1.25 trilyon Rupiah’a mal olacağı bildiriliyor.

Söz konusu konferansta üreticiler ve Açe Kahve ve Kakao Forumu gibi yerli ve yabancı çeşitli sivil toplum birlikleri başta kahve ve kakao olmak üzere Açe ürünlerinin Endonezya merkezi yönetimince plânlanan Ekonomik Kalkınma Planı bağlamında Sumatra Koridoru içerisinde yerini alması gerektiğini vurguladılar. Bu çerçevede çiftçiler, yerel yönetim, özel seköt ve uluslararası kurumlar arasında koordinasyonun hayata geçirilmesinin önemine dikkat çekildi.

Kaynak: The Aceh Traffic