Açe kahvesinin ana üretim merkezi, Açe Eyaleti’nin Barisan Dağ silsilesinin kestiği ve ılıman iklimin hakim olduğu Orta Açe’deki Gayo bölgesidir. Açe kahvesi, ününü çok uzun geçmişten bu yana sürdürmektedir. Açeliler için vazgeçilmez keyif kaynağı olan kahve, günün her vakti her köşe başında mevcut olan kahvehanelerde (warung kopi) dost ve arkadaş meclislerinin vazgeçilmez içeceğidir.
Açe kahvesi çeşitli tat ve pişirme yöntemleri ile farklı tatlar oluşturmaktadır. Eyalettin hemen her bölgesinde farklı pişirme yöntemleri ile farklı bir tadı yakalamak mümkün.
Açe kahvesi, bölge halkının gündelik tüketimine konu olduğu kadar, ulusal ve uluslararası pazarlarda da talep görmektedir. Tıpkı diğer ürünlerde olduğu gibi Açe kahvesinin dünya pazarında ve Türkiye özelinde hak ettiği yeri alamamasının temel nedeni, bölgede 1976-2005 tarihleri arasında süren çatışmalar olmuştur. 15 Ağustos 2005 tarihinden bu yana Açe ticari ürünleri gerek Endonezya gerekse başta bölge ülkeleri Malezya, Avustralya, Singapur, Tayland, Japonya, Güney Kore olmak üzere ABD, Danimarka, Hollanda, İngiltere gibi ülkelere ihraç edilmektedir. Bu ürünler arasında Açe kahvesi giderek hak ettiği ilgiye görmektedir. Yabancı yatırımcılar, kahve plantasyonlarının daha da geliştirilmesi ve hasılatın artırılması konusunda çalışmalar başlattılar.
Açe Kahvesi Nasıl Pişirilir?
Tüketime hazır hale getirilme sürecinde kahve taneleri geleneksel bir şekilde tereyağı ve bir miktar şeker ilâve edilerek fırında kavrulur ve bu süreç sonunda rengi siyahlaşır. Son olarak, öğütülerek içimlik hale gelir.
Kahve Türleri:
Kahve genelde ‘Arabica’ ve ‘Robusta’ adı verilen iki farklı tür olarak bilinmektedir. Tüm Endonezya’da toplam 1.3 milyon hektar alanda kahve üretimi yapılmaktadır. Üretimin %91.05’lik yani 1.19 milyon hektarlık alanında Robusta, geri kalan %8.95’lik yani 110 bin hektarlık alanında Arabica türü üretilmektedir. Endonezya bu özelliği ile Brezilya’dan sonra en geniş alanda kahve tarımının yapıldığı ülke konumundadır. Üretim ve ihraç noktasında ise Vietnam, Kolombiya ve Brezilya’dan sonra dördüncü ülkedir. (2005 rakamlarına göre).
Açe’de üretilen kahve, kahve plantasyonlarında görülen zararlılara karşı daha dayanıklı ve üretim kapasitesi açısından yüksekolan Robusta türündedir. Genelde kahve üretiminin %90’ının robusta türünde olduğu dikkate alındığında, Açe’nin önemli bir üretim gücüne sahip olduğu düşünülebilir. Bununla birlikte, Arabica türünün de üretim sürecinde yer aldığı vurgulamak gerekir.
Arabica türü, genelde Gayo, Gayo Lues adı verilen bölgleer ile Güneybatı Açe’de; Robusta türü ise Pidie sınırları içerisinde bulunan Tangse ve Geumpang yükseltilerinde üretilmektedir.
Özellikleri:
Arabica kahve bitkisi, görece daha büyük -yaklaşık 7 metreye kadar ulaşabilmektedir- ve koyu yeşil yaprakları vardır. Bu bitki üç yıl içerisinde ürün vermeye başlar. Her bir dalda, daha sonra kahve çekirdeğine dönüşecek olan 10 ila 15 çiçek açar. Oval bir şekle sahip kahve tanesi birbirine yapışık, yani ikiz olarak toplanır.
Üretim Miktarı:
Açe Eyaleti’nde kahve üretimine konu olan tarım alanlarının büyüklüğü ve üretim aşağıda yer verilen Tablo’dan da izleneceği üzere, özellikle çatışma dönemi nedeniyle farklılık arz etmektedir. Ancak, yukarıda ifade edildiği üzere, Açe’nin barış ortamına kavuşması, sivil ve ekonomik hayatta etkilerini göstermeye başladı. Bu süreçte, kahve üretimi yapılan alanlar kadar bu sektörde çalışan işçi sayısındaki artışa tanık olunmaktadır. Bunun yanı sıra, yerli üreticilerin ihraç yollarını genişletme çabaları ve yabancı yatırımcılar da mevcut ürün kalitesini artırabilmek amacıyla yatırımlar gerçekleştirmektedir. Açe’nin verimli topraklarında yüksek kaliteli kahve tohumları ekimi yaygınlaştığında ve kahve tarımı yapılan araziler geliştikçe önemli bir ihraç ürünü olarak hak ettiği yeri alacaktır.
Açe Eyaletinde 2001-2005 Yılları Arasında Kahve Üretimi
Üretim Merkezi
Ana üretim merkezi Barisan Dağ Silsilesi’nin uzandığı Orta Açe bölgesidir. Kuzey Batı-Güney Doğu istikametinde yükselen Barisan Dağ silsilesi üzerinde yer alan Benar Meriah, Gayo Lues ve Açe Tenggara bölgesi bu anlamda dikkat çekici bir potansiyele sahiptir. 2006 yılı verilerine göre kahve tarımı yapılan alanlar ile üretim şöyle gerçekleşmiştir:
No. Bölge/Şehir Tarla (He) Üretim (Ton)
1. Orta Açe 46.392 22.757
2. Benar Meriah 32.933 8.406
3. Gayo Lues 2.374 868
4. Pidie 9.252 2.069
5. Güney Açe 1.590 504
6. Nagan Raya 1.360 565
Tablo’dan kahve tarımında kaliteli ürün için yatırım olanaklarının halen mevcut olduğu anlaşılmaktadır. Son dönemde, özellikle yabancı yatırımlar marifetiyle yeni kahve plantasyonlarının açılışı gündeme gelmiştir. Uzmanlar, orta ve uzun vadede giderek artan miktarda kahve üretimi gerçekleştirileceği, yurt dışına ihraç imkânlarını genişleteceğini belirtiyorlar.
İhracat:
Açe kahvesi önemli kahve üreticisi ülkelerin talebi ile karşı karşıyadır. Her ne kadar, bugüne kadar arzu edilen yüksek miktarda ürün elde edilemese de, kahve ihracatı gündemdeki yerini korumaktadır.
Açe kahvesini ihraç eden ülkeler arasında Japonya, Tayvan, Singapur, ABD, Kanada, İngiltere, Hong Kong, Çin, Avustralya, Yeni Zelanda, Danimarka, Malezya, Hollanda, Almanya, Norveç ve Belçika yer alıyor.
Aşağıdaki tablo, son yıllarda kahve üretimi ve geliri konusunda bir fikir vermektedir
Ulaşım:
Orta Açe’de üretilen kahvenin ulusal ve uluslararası pazara taşınmasında en önemli rolü Kuzey Sumatra’nın başkenti, Endonezya’nın üçüncü büyük kenti Medan’ın Belawan limanından gerçekleştirilmektedir. Yukarıda bahsettiğimiz üzere, Helsinki Barış Anlaşması’nın imzalanmasından itibaren Açe Eyaleti önemli kalkınma hamlelerine konu olmaktadır. Bu gelişmelerin başında alt yapı hizmetlerinin sağlanması gelmektedir. Aradan geçen üç-dört yıllık kısa sürede inşa edilen uluslararası havalimanının yanı sıra, Kuzey Açe’deki önemli şehirlerden Lhokseumawe limanından, 2009 yılı Mart ayından itibaren Malezya’ya uluslararası ticaret seferleri başlatılmış durumdadır. Başkent Banda Açe’ye 30 kilometre mesafedeki Malahayati Limanı, Batı Açe’deki Melaboh ve Calang limanlarının kısa bir sürede uluslararası ticarete açılacaktır. Öte yandan, Banda Açe açıklarında feribotla 40 dakika mesafedeki Weh Adası Sabang Limanı da sahip olduğu serbest bölge niteliği ile uluslararası ticarette büyük bir önem taşımaktadır.
Tarihçesi:
Kahvenin Açe topraklarında üretilmeye başlanması, tarihin en eski çağlarından bu yana Açe’nin sahip olduğu jeo-stratejik coğrafi konumuyla doğrudan ilintilidir. Avrupalı sömürgecilerin Hint Okyanusu’na ardından Güneydoğu Asya’ya, bugünkü Malezya ve Endonezya topraklarına ulaşmaları ile bölgenin ticari ve ekonomik yapısında önemli değişimler meydana geldi. Kahvenin Açe topraklarına ulaşmasında böylesi bir geçmişi görmek mümkün. Hollanda Sömürge Yönetimi ilk defa 1699 yılında Malabar Adaları’ndan kahveyi Cava’ya taşıdı. Zamanla sömürge yönetiminin hakimiyet alanını genişletmesi ve çeşitli ürünlerin sistemli bir şekilde yetiştirilmesine olanak tanıyan plantasyonları hayata geçirmesi kahve üretiminin 19. yüzyılın sonlarında Açe’de de başlamasına yol açtı. Sömürge yönetimi, Açe ve özellikle Cava Adası’nın birbirine benzeyen coğrafyalarında ürettiği kahveyi doğrudan Avrupa pazarına taşıyarak büyük gelir kaynakları yarattı.
Dr. Mehmet Özay