Tropik meyvelerden olan Ananas’ın anavatanı Brezilya ve Paraguay’dır. Muzdan sonra en sevilen tropik meyvelerden olan ananas, kuru iklime alışkın bir bitki olmakla birlikte, nemli toprakta iyi ürün elde edilmektedir. Temelde Mart-Haziran aylarında hasat yapılmakla birlikte, yıl boyu pazarlarda bulmak mümkündür. Boyu, bir ilâ bir buçuk metreyi bulan bitkinin ortasında yetişmekte ve tek meyve vermektedir. Oval bir şekle sahip olan ananas sulu ve etli bir meyvedir. Dış kabuğu koyu yeşil tonda olup olgunlaştıkça rengi kavuniçi-sarı veya kırmızımsı bir hal alır. Etli kısmı beyazdan sarıya çalan renktedir. Boyu yaklaşık 24 cm., ağırlığı ise yaklaşık 400 gr. civarındadır.
İçeriği
100 gr Ananas
12.63 gr karbonhidrat
9.26 gr şeker
1.4 gr dietary fiber
0.12 gr yağ
0.54 gr protein
36.2 mg C vitamini
0.079 mg B1 vitamini
0.031 mg B2 vitamini
0.489 mg B3 vitamini
13 mg Kalsiyum
0.28 mg Demir
12 mg Magnezyum
115 mg Potasyum
0.10 mg Çinko
Hazırlanması
Papaya, kivi ve mango gibi diğer tropik meyvelerden oluşan koktelylerin vazgeçilmezlerinden olan ananas taze yenilmekte, konservesi yapılmakta ve çeşitli meyve suyu karışımlarında da kullanılmakta. Taze taze yenmeden önce, oda sıcaklığında birkaç bekletilmesi halinde daha yumuşak ve sulu hale gelir. Kesilmiş ananas, hava almayan bir kap içerisine konarak buzdolabinda saklanabilir. Donmuş ananas lezzetini kaybeder.
Ananasın kalın kabuğu dikkatli bir şekilde kesildikten sonra, siyah gözenekler de bıçak ucuyla çıkarılmalıdır. Ayrıca, oldukça lezzetli marmelat imal edilmektedir. Ananas suyu etleri salamura yapmada ve yumuşatmada; içerdiği enzimlerle jöle benzeri tatlı yapımında kullanılmaktadır.
Depolama
Ananas hasattan sonra olgunlaşmakta, ancak bu süreç uygun bir sıcaklık gerektirmekte ve dolapta saklanmamalıdır. 45 oF sıcaklık veya üzerinde depolanmalı, ancak dört ilâ altı haftayı aşmamalıdır. Genellikle konserve yapılarak muhafaza edilmektedir.
Dr. Mehmet Özay
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder