Karanfil, myrtaceous adı verilen ve yaklaşık 14 metreye kadar büyüyebilen, tropiklerde özellikle denize yakın olan bölgelerde yetişen bir ağacın henüz açmamış tomurcuklarıdır. Tazeyken, pembe renkli,kurutulduğunda ise kahverenci hale döner. 12-16 mm uzunluğunda, görüntüsü ise küçük bir çiviye benzer. Tomurcuklar henüz açılmadan elle ürün toplanır ve palmiye hasırları üzerinde kurutulur.Sıcaklık derecesi 5’tir.
Bazı Dillerde Adlandırılışı
French: clou de girofle
German: Gewuzenelke
Italian: chiodo di garofano
Spanish: clavo de especia
Burmese: ley-nyin-bwint
Chinese: ding heung
Indian: lao(o)ng, laung lavang, lavungam
Thai: gahn plu
Hazırlanması:
Karanfilin bütün olarak alınması tavsiye edilir. Toz haline getirilen karanfil çabuk bozulma eğilimindedir. Öğütülmesinde kahve öğütücüleri kullanılması uygundur. Hava basınçlı tanklarda (airtight container) ve doğrudan ışık almayacak şekilde korunmalıdır.
Üretim:
Dünyanın çeşitli ülkelerinin mutfağında önemli bir baharat olan karanfil, Endonezya, Hindistan, Pakistan, Madagaskar, Zanzibar, Sri Lanka ve Tanzanya’da yetişen Myrtaceae türüne mensup bir ağacın çiçek tohumlarının kurutulmuş aromatik özellik taşıyan bir üründür.
FAO verilerine göre, karanfil üretiminde Endonezya %80’lik oranla ilk sırada yer alırken, onu Madagaskan ve Tanzanya izlemektedir.
Kullanım Alanları:
Dünya mutfaklarının vazgeçilmez baharatı karanfil aynı zamanda, sigara, tütsü, peynir, sos imalinde, parfüm üretiminde ve tıp sektöründe kullanılmaktadır. Karanfil mutfaklarda bütün olarak kullanıldığı gibi, öğütülerek toz olarak da kullanılabilmektedir. Karanfil, Endonezya’da kretek olarak da anılan bir tür sigarada katkı maddesi olarak da kullanılmaktadır.
Karanfil, Güney Hindistan’da biryani’de, Hollanda’da peynir yapımında,Türkiye’de çeşitli tatlılara katkı maddesi olarak önem taşır. Kuzey Afrika ve Ortadoğu da ise et yemeklerinde ve pilavda kullanılır.
Tıp sektöründe çeşitli kullanım alanları olan karanfil yağı, Batı Afrika, Hindistan ve Çin geleneksel tıbbının yanı sıra, diş ağrılarının giderilmesinde (anodyne), kanal tedavisinde, ağız temizleme malzemelerinde, ateş düşürmede, kan şekerini ayalamada, midede hidroklorik asitin artırılmasında kullanılır. Doğal bir antihelmintic özellik gösterir.
Ağızda çiğnenmeden veya yutulmadan bütün halinde emilmesi alkole duyulan ihtiyacı azaltır (curb). Geleneksel Çin tıbbında sindirim, ishal HERNIA ve RINGWORM, atletlerin ayak ve diğer mantar enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılır. Birkaç damla karanfil yağı kusmayı keser.
Dr. Mehmet Özay
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder