Açe, çok çeşitli sebze ve meyve yetiştiriciliğine ev sahipliği yapmaktadır. Sahil şeridinden başlayarak giderek yükselen dağ silsilesi etekleri ve çeşitli yükseltilerinde çok çeşitli sebze ve meyve tarımına elverişli olanaklar sağlamaktadır.
Açe’de tarım ağırlıklı olarak çeltik tarımına dayanmaktadır. Bu nedenle, Açe Endonezya’nın çeltik ambarı olarak bilinmektedir. Eyalet içindeki üretimin karşılandığı gibi, ülkenin değişik eyaletlerine gönderilmek üzere Medan’daki büyük tüccarlara satılmaktadır.
Çeltiğin yanı sıra, mısır, soya, yer fıstığı, patates, sarımsak, yer elması, salatalık, turp ve yumru sebzeler de yaygın yetiştirilen ürünler arasındadır.
Açe, uluslararası piyasalarda büyük talep gören endüstriyel tarım ürünleri açısından da zengindir. Son verilere göre söz konusu ürünler ve üretim miktarları şu şekildedir.
Açe’de tarım ağırlıklı olarak çeltik tarımına dayanmaktadır. Bu nedenle, Açe Endonezya’nın çeltik ambarı olarak bilinmektedir. Eyalet içindeki üretimin karşılandığı gibi, ülkenin değişik eyaletlerine gönderilmek üzere Medan’daki büyük tüccarlara satılmaktadır.
Çeltiğin yanı sıra, mısır, soya, yer fıstığı, patates, sarımsak, yer elması, salatalık, turp ve yumru sebzeler de yaygın yetiştirilen ürünler arasındadır.
Açe, uluslararası piyasalarda büyük talep gören endüstriyel tarım ürünleri açısından da zengindir. Son verilere göre söz konusu ürünler ve üretim miktarları şu şekildedir.
Dr. Mehmet Özay
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder