Açe Sizi Bekliyor!
Yüzyıllardır doğu-batı ticaretinde önemli bir antrepo olarak dikkat çeken Açe, Güneydoğu Asya’nın giriş kapısı olmasıyla da bu özelliğini bugüne kadar sürdürmüştür. Ancak, 1976-2005 yılları arasında bölgede yaşanan bağımsızlık hareketi nedeniyle bölge dış dünyaya kapalı bir yaşam sürdü. Şimdi Açe’de artık yatırım zamanı. Ve Açe, Türk işadamları, yatırımcıları ve tüccarları tarafından keşfedilmeyi bekliyor.
Amacımız, Türkiye ile özelde Açe, genelde Endonezya’da mevcut yatırım olanaklarını, ticari potansiyelleri sizlere tanıtmak; bu konuda sizlere bölgenin imkânları çerçevesinde danışmanlık hizmeti sunmak.
Coğrafyayı, tarihini ve kültürünü, bölge halkını ve eğilimlerini yakından tanıyan ve konularında uzman akademisyen, iş adamı ve yöneticilerle size en iyi hizmeti sunmaya hazırız.
Her türlü ticari girişimlerinizde bizi yanınızda bulacaksınız.
Hizmet Alanları:
Uçak bileti-otel rezervasyon
Ev-Araç kiralama
Rehberlik hizmetleri
İş çevreleri ile toplantılar
Ortaklık ve yatırım imkânları
Hava ve deniz limanlarına yakın bölgelerde arazi-büro-depo alım/kiralama
Uçak ve gemi kargo hizmetleri
Simultane çeviri ve yazılı tercüme
Toplantı ve fuar organizasyonları
Turizm fırsatlarından istifade
BARIŞ VE ZENGİNLİK KAPISI AÇE
Tarım
Açe, tarım ve plantasyon sektörlerinde önemli bir potansiyele sahip. Tarımsal ürünler arasında pirinç, soya bitkisi, cassava, mısır, gibi önemli sebzeler ve her türlü tropikal meyvelerin yanı sıra, plântasyon sektöründe kakao, kauçuk, palmiye yağı, Hindistan cevizi (kokonat), kahve, kemiri, clove, nutmeg, nilam, kırmızı biber önemli bir yer tutuyor. İkinci gruptaki ürünlerin bir bölümü hem yemek sanayiinde hem de tıp sanayiinde önemli hammaddeleri oluşturuyor.
Su Ürünleri
Üç tarafı denizlerle çevrili Açe deniz ürünleri alanında da önemli bir potansiyel içeriyor. Geleneksel teknelerle yapılan deniz balıkçılığının yanı sıra, gerek sahil şeridi boyunca uzanan geniş arazilerde gerekse iç bölgelerde tatlı su balıkçılığı ve üreticiliği önemli gelir kaynaklarına kapı aralıyor.
Hayvancılık
Sahil şeridinden başlayarak Açe ortadan ikiye bölen Barisan Dağ silsilesinin eteklerinde kümes hayvancılığı ile küçük ve büyük baş hayvan çiftlikleri işletmeciliği için büyük fırsatlar sunuyor. Manda, inek, keçi, at, tavuk, ördek, kaz gibi çeşitli türde hayvan çiftliklerine ev sahipliği yapacak verimli araziler bulunuyor.
Madencilik
Eyaleti önemli kılan önemli doğal kaynaklardan biri de madenler. Petrol, doğal gaz, altın, demir, kalay, kömür ve bakır gibi günümüz dünyasının vazgeçilmez yeraltı kaynaklarını barındırıyor. 1970’li yılların başından 2000’li yıllara kadar, Endonezya Cumhuriyeti’nin önemli gelir kaynaklarından biri olan petrolün büyük bir bölümü Kuzey Açe’de, bugün adı petrodollar olarak bilinen Lhokseumawe ve çevresindeki doğal gaz ve petrol gelirleriydi. Son birkaç yıldır, Açe açıklarındaki Simelue Adası civarında yapılan sondaj çalışmalarında Suudi Arabistan’daki rezervlerin üzerinde kaynaklara ulaşıldı. 2009 yılında Malezya’dan özel bir petrol şirketi başkent Banda Açe’ye 25 dakika mesafedeki Açe Adası’nda sondaj çalışmaları yapma izni aldı.
Ormancılık
Dünyanin elde kalan son yağmur ormanlarından bir bölümü Açe topraklarında. Bu anlamda, ormancılık alanında da önemli bir potansiyel içerdiğini ivedilikle ifade etmeliyiz. Henüz büyük ölçüde kullanıma açılmamış olsa da, mevcut olanaklar dahilinde palmiye yağı, kauçuk, pulp ve kağıt üretimi gerçekleştirilmektedir. Son verilere göre Açe 5.736.557 hektar orman arazisine sahiptir.
Turizm
Turizm, tropiklerin can alacı güzelliklerinin mekânı Açe. Tropikleri görmüş olanların belki de büyük bir bölümünün sıcaktan bunaldığını söyleceği yerler gibi değil Açe. Örneğin, Kuala Lumpur’da veya Cakarta’daki boğucu havaya rağmen, Açe’de gün içerisinde değişen hava şartları, sürekli esen rüzgârı ile ziyaretçiler için çok değişik tadlar sunuyor. Üç tarafı denizlerle çevrili olması, eyelet sınırları içerisindeki denizlerde 119 adayı barındırması, orta kesimlere doğru giderek yükselen Barisan Dağ silsilesi su altı turizminden amatör balıkçılığa, yayla ve orman turizminden kültür turizmine değin çok çeşitli olanaklar sunuyor. Tarihi binyıllar öncesien giden Açe’de Hinduizm-İslam kültür örneklerine rastlamak mümkün. Tarih boyunca bu topraklara gelip yerleşmiş olan Arap, Hindu, Bengal, Cava, Çin, İran ve Türk unsurların bölgeye katkılarını gerek mekan ve gerekse yemek kültüründe görmek mümkün.
Altyapı
Açe Eyaleti, yıllar süren çatışmalar sonunda yeniden kalkınma hamlesi içine girdi. Her coğrafya da olduğu gibi yatırımlar için temel kriterler aynıdır: yani alt yapı hizmetlerinin eksiksiz yerine getirilmesi. Açe geçen dört yıl zarfında bu konuda büyük bir atılım gerçekleştirmekle birlikte, sahip olduğu zenginliklerin ulusal ve uluslararası pazarlara taşınması, bölgede çeşitli üretim merkezlerinin faaliyete geçmesi için daha yapılacak pek çok altyapı yatırımı var. Bu konuda Açe Eyalet yönetiminin kararlı tutumu Açe’nin kısa ve orta vadede Endonezya’ya model teşkil edecek bir atılımı yakalaması yönünde.
Açe’nin ihtiyaç duyduğu önemli alt yapı hizmetleri, çeşitli sektörlerde yatırımların gerçekleştirilmesinde hayati önem taşıyor. Özellikle elektrik santralleri, liman, köprü, havalimanı, karayolu, balık halleri, soğuk hava depoları vb. alt yapı hizmetleri konusunda girişimcilere çeşitli kolaylıklar sağlanacak. Söz konusu alt yapıların hayata geçirilmesinde öncelik tanınan uygulama “yap-işlet-devret” modeli olduğu dikkat çekiyor.
Dr. Mehmet Özay
Dr. Mehmet Özay
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder