22 Ağustos 2011 Pazartesi

Hayvancılık

Endonezya sahip olduğu 230 milyonluk nüfusu ile dev bir ülkedir. Yıllar içerisinde ülkede giderek artan et tüketimi yurt dışından et ithalini gündeme getirmiştir. Bu anlamda Avustralya, Hindistan et ithalinde başta gelen ülkelerdendir. 1990’lı yıllardan itibaren gerek et ithalatçısı, gerekse besi hayvancılığı, mezbaha, perakendeci sayısında artış gözlenmektedir. Günümüzde tüm ülke genelinde et tüketimi kişi başına 7.2 kg’dır.
4 milyonu aşkın nüfusu barındıran Açe Eyaleti’nde ise yıllık ortalama 30.240.000 kg et tüketilmektedir. Aşağıda Tablo 2’de yıllık toplam et üretimi dikkate alındığında eyalette yaklaşık 4 milyon kg et açığı bulunmaktadır. Söz konusu bu açık, Açe’de et fiyatlarının yüksekliğini de izah etmektedir.
2007 yılı rakamlarına göre Açe’de hayvancılık şu aşamadadır:

Sığır
Buffalo
Keçi
Koyun
Tavuk
Ördek
625.894
338.271
565.782
124.203
1.057.263
2.910.460

2007 yılı rakamlarıyla söz konusu hayvan üretiminin kilogram olarak istatistiği şöyledir:

Sığır
Buffalo
Keçi
Koyun
Tavuk
Ördek
7.098.451
3.904.133
1.549.932
194.670
11.707.699
1.911.428


Kümes Hayvancılığı
Açe yemek kültürü içinde tavuk ve ördek tüketimi önemli bir yer tutmaktadır. Buna ilave olarak, her iki kümes hayvanının yumurtası da günlük tüketimde yoğun talep görmektedir.

Piliç: (yumurta ve gündelik tüketim)

Örneğin, Açe Eyalet başkenti Banda Açe’de günde ortalama bir milyon iki yüzbin tavuk yumurtası tüketilmektedir. Ancak Açe’de yeterli üretim tesisi bulunmadığından, söz konusu bu miktarın %80 gibi büyük bir bölümü Medan’dan getirilmektedir. Geri kalan %20’lik miktar ise, geleneksel yöntemlerle üretim yapan aile işletmelerince sağlanmaktadır.
Pidie ve Kuzey Açe, piliç üretiminde başı çekmektedir.
Kümes hayvancılığında Kuzey ve Batı Açe önemli üretim merkezleri olarak dikkat çekmektedir. Kuzey Açe 3 milyon, Batı Açe ise 1 milyon kg piliç eti üretmektedir.

Ördek

Pidie ve Açe Besar’da yılda 400.000 kg aşkın bir şekilde üretilmektedir.


Ördek ve Kaz: özellikle yumurtaları rağbet görüyor

Küçükbaş Hayvancılık

Keçi

Bölgede önemli sayıda keçi bulunmaktadır. Aile bazlı keçi çiftlikleri hemen hemen her köyde yaygındır. Keçi üretimi Kuzey Açe, Pidie, Açe Barat Daya, Tamiang’da yoğundur. Keçi üretiminde Kuzey Açe yıllık 307.000 kg ile ilk sradadır.

Büyükbaş Hayvancılık



Açe’de her yıl ettüketimi artış göstermektedir. Bölgenin mutfak kültürü ve geleneksel törenleri ve Kurban Bayramı gibi önemli günler dikkate alındığında özellikle büyükbaş hayvan ihtiyacının artış göstermesi doğaldır. Bu çerçevede 2006 yılı rakamları dikkate alındığında, sadece büyükbaş olarak 61.810 adet hayvan kesilmiştir.
Sığır üreticiliğinde Açe’de iki bölge dikkat çekmektedir. Birincisi başkent Banda Açe’ye ve ana limana yakınlığı ile bilinen Açe Besar; ikincisi ise Endonezya’nın üçüncü büyük kenti Medan’a, ve Malaka Boğazı’nın öte yakasındaki Malezya ve Singapur’a deniz ulaşımının rahatlıkla yapılabildiği Kuzey Açe. Kasaplık sığır üretiminde Doğu ve Kuzey Açe yıllık 1.3 milyon kg ile ilk sırada yer almaktadır. Bunu 1.2 milyon kg ile Pidie izlemektedir.
Açe’nin kimi bölgelerinde özellikle tercih edilen buffalo ise Pidie ve Doğu Açe’de yaygındır. Kasaplık bufalo, Pidie’de yılda 1 milyon kg, Doğu Açe’de ise 660.000 kg ile ikinci sıradadır.


Yatırım:

Girişte sunduğumuz Tablo’lardan da izlenebileceği üzere Açe Eyaleti’nde mevcut et açığı bile tek başına eyalette hayvancılık sektörünün ne denli yatırıma muhtaç ve bu anlamda gelecek vaad eden bir alan olduğunu ortaya koymaktadır. Geniş otlak arazileri ve sürekli tropik yağışların hakim olduğu bölgede hayvan yemi bulunması görece kolaydır.
Hayvancılık sahasında yatırımlar besi çiftliğinden, yumurta üretimine, mezbahacılıktan, süt ürünleri imalatına kadar çeşitlilik arz etmektedir. Bölgede yatırımcıları teşvik edici en önemli özellik, Endonezya gibi 230 milyonluk dev bir nüfusa sahip bir ülkede yatırım yapılıyor oluşu. İkincisi, Açe Eyaleti’nin jeo-stratejik özelliğinin doğurduğu cazibe merkezi.
Yukarıda bahsedilen hayvancılık alanlarının her safhasında yatırım olanakları bulunmaktadır.  Besicilik, mezbahacılık, et ürünleri işleme ve dağıtım ile perakendecilik alanlarında yerli ortaklıklar kurmak suretiyle kısa sürede verim elde etmek mümkün.
Açe Eyaleti, sahip olduğu jeo-stratejik önemi dolayısıyla, özellikle hayvancılık ve et ürünlerinin bölge ve uluslararası pazarlara ulaştırılmasında kilit rol oynamaya adaydır. Kuzey’inde Malezya, doğusunda Singapur gibi gelişmiş ülkeler, kuzey batısında zengin Arap ülkelerinin varlığının yanı sıra, Suudi Arabistan gibi özellikle Hac döneminde büyük miktarlarda hayvan ihtiyacının bulunduğu ülkeler potansiyel satış olanaklarını gündeme getirmektedir.
Genelde aile bazlı üretimlerin görüldüğü Açe’de teknoloji ve know-how eksikliğinin aşılması halinde pazarda rekabet gücü yüksek bir konuma gelmesi kuvvetle muhtemeldir.  Yatırımcıların özellikle teknoloji ve sermaye katkıları bu alanda zaten var olan iş gücünü harekete geçirecektir. Pazarda rekabet gücünü artırmaya yönelik bir diğer adım ise, yerli hayvan prodüktivitesini güçlendirmekten geçiyor.





Dr. Mehmet Özay

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder